KEKSI SA MAKOM(ORASIMA,JABUKAMA...)


Jos jedni prhki keksici koje sam ovih dana pravila a odlicno ce se slagati sa ostalim praznicnim kolacima....Pravila sam ih po receptu sa Kulinarike od ,,Lilest,, u njenom receptu su pravljene sa jabukama ali naravno mozete ih praviti sa punjenjem po zelji....Ja sam ih pravila sa makom i stvarno su odlicniiiiiiiiiiiiiii.....
Testo:80 g šećera
65 g maslaca sobne temperature
1 jaje
prstohvat soli
1/2 (90g) kisele pavlake
70 ml ulja
250 g glatkog brašna
60 g gustina
NADEV SA MAKOM(ORASIMA)
100 gr mlevenog maka ili oraha,secera po ukusu,malo vrelog mleka
NADEV AKO PRAVITE SA JABUKAMA:
2 srednje velike jabuke
1 ravna kasicica šećera
1/2 kasicice cimeta
1 vanilin šećera
3-4 kasike mlevenog keksa ako nemate keks dodajte 3-4 kasike oraha ili 3-4 kasike prezli
šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA TESTA:
U dubljoj plasticnoj ciniji kasikom izraditi maslac sa šećerom.
Dodati jaje i prstohvat soli, malo izmešati, pa dodati kiselu pavlaku i ulje.
Kad se sastojci spoje, dodati brašno i gustin koje smo prethodno izmesali.
Sve sastojke spojiti da se dobije glatko testo.
Testo staviti u frizider dok ne pripremimo nadev...
NADEV SA MAKOM ILI ORASIMA:
100 gr mlevenog maka ili oraha izmesati sa secerom po ukusu i pofuriti sa vrelim mlekom,pazite samo da nebude nadev redak,treba da bude kao kada pravimo strudlu...
NADEV SA JABUKAMA:
Jabuke očistiti i naribati, pa sa šećerom kuvati na jačoj vatri.
Dodati cimet,vanilin šećer i staviti hladiti.
U hladno umešati mleveni keks, orahe ili prezle.
Nadev mora biti sočan, ali ne i vodenast.
UVIJANJE KIFLI....
ZA LEPEZASTI OBLIK:
Testo podeliti na komade težine 50 grama.
Svaki oblikovati u lopticu, uvaljati u brašno, pa oklagijom razviti u ovalni oblik debljine 1/2 cm, dužine 12cm, a širine 9 cm.
Pola razvaljanog komada testa ostaviti kako je, a na drugoj polovini oštrim nožićem zarezati uzdužne crte na razmaku malo većem od 1 cm.
Rubni delovi moraju ostati nedirnuti.
Na početak punog dela testa, bez zareza, staviti 1 kasicicu nadeva u obliku valjka. Umotati u oblik kifle.
Prebaciti na lim obložen papirom za pečenje, i saviti u oblik polumeseca. Rezovi će se razdvojiti.
ZA OKRUGLI OBLIK:
Testo razvaljati na papiru za pečenje na 1/2 cm debljine. Kalupom promera 5 cm ili čašom istog promera vaditi krugove. Svaki put kalup ili čašu umočiti u brašno kako se testo ne bi zalepilo.
Ostatke testa skupiti i formirati lopticu, ponovo razvaljati i vaditi krugove. Tako dok se ne utroši testo.
Treba se dobiti paran broj krugova.
Pola krugova ostaviti cele, a na drugoj polovini u sredini napraviti mali krstic.
U sredinu punih krugova staviti kasicicu nadeva i poklopiti zarezanim krugovima. Lagano pritisnuti rubove viljuskom da se spoje i da se prilikom pecenja nebi otvorili....
Peci na 170 C oko 30 min.Gotove valjati u secer u prahu....

Primjedbe

Popularni postovi