Preskoči na glavni sadržaj
KAPRI TORTA
Pravila sam ju po Alikinom
receptu sa bloga Mamina jela.U njenom receptu torta je sa jagodama a ja
sam ju poravila sa visnjama.E sada vi se odlucite za koju cete varijantu
ja nisam mogla cekati jagode iz basce tek su pocele cvetati...
KORA:
7 belanaca
14 kašika šećera
1 kašika sirćeta
ZUTI FIL:
1/2 l. mleka
180 gr. gr. šećera
75 gr. brašna
7 žumanaca
2 vanilin šećera
250 gr. maslaca ili margarina
FIL SA VISNJAMA(JAGODAMA)
5 dcl. soka od visanja(jagoda)
3 pudinga od maline(jagoda0
400 gr. visanja(jagoda)
200 gr. šećera
3 šlaga za dekoraciju ili 300 ml slatke pavlake
PRIPREMA:
Belanca mutiti mikserom velikom brzinom, postepeno sipati šećer
neprestano muteći. Dodati i sirće, mutiti dok ne postane čvrst sneg.
U plitku tepsiju ili na poleđinu tepsije srednje veličine staviti papir
za pečenje. Rasporediti sneg od belanaca i sušiti u prethodno
zagrejanoj rerni na 100 stepeni oko 1,5 sat.
Ostaviti da se ohladi pa skinuti papir.
Žumanca, šećer, vanilin šećer i brašno razmutiti sa malo mleka, ostalo
mleko staviti da prokuva. Zakuvati smesu od žumanaca u vrelo mleko i
kuvati na umerenoj temperaturi mešajući, nekoliko minuta.
Staviti preko vrelog fila najlon membranu, foliju,da se ne uhvati korica, i ostaviti da se skroz ohladi.
Maslac umutiti penasto, dodavati postepeno fil i mutiti mikserom. Rasporediti preko ohlađene kore.
FIL SA VISNJAMA(JAGODAMA):
Visnje(jagode) izmiksati u blenderu ili sitno iseckati.
Pudinge, nekoliko kašika šećera i oko 1,5 dcl soka izmešati. Ostatak
soka, visnje(jagode) i šećer kuvati nekoliko minuta pa zakuvati puding.
Kuvati dva, tri minuta, ostaviti da se ohladi pa rasporediti preko žutog
fila. Dok se hladi fil povremeno promešati da bude kremast kada se
ohladi da bi mogao da se nanese na žuti fil.
Gore staviti šlag ili umucenu slatku pavlaku.
Primjedbe
Objavi komentar